Hyvää Vimpelissä, tulleet ilmoitukset

Veimme Vimpeli-Seuran toimesta Intervalliosastolle Vimpelin Joululehtiä luettavaksi. Vuodesta 1975-2017 asti. Olivat tosi kiitollisia...
Vuoden 2018 lehti oli loppuunmyyty...
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 

Vimpelin kirkko kaunis sisältä ja ulkoa. Vallankin puupenkit, ilm. ootratut? Hyvä ja palveleva valaisinliike, aina saa neuvoja ja valikoima runsas.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Yhteisöllisyys ehdottomasti. Ja tietenkin pesäpallo ja Saarikenttä. Ihmiset ovat avoimia ja ystävällisiä. Kesällä Vimpeli on parhaimmillaan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Ehdottomasti ystävälliset ja avuliaat ihmiset <3

Liukuesteiden jakaminen iäkkäille, hieno juttu, samoin nuo hiekoituspisteet,

mistä saa vimpeliäiset hakea hiekoitushiekkaa omaan pihaansa ämpäreillä tai säkeillä, tämä kertoo välittämisestä. Näin ei ole meillä kaikilla.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Vimpelissä on upea me-henki: yhteisen päämäärän eteen ollaan valmiita tekemään töitä.
Vimpeliläisissä on yritteliäisyyttä: paljon eri toimialojen yrittäjiä, jotka tekevät myös yhteistyötä keskenään.
Vimpelissä syntyneillä, mutta sieltä muualle muuttaneilla on kotiseuturakkautta. ”Voit lähteä pois Vimpelistä, mutta Vimpeli ei lähde pois sinusta”.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Vimpelissä on paljonkin hyvää - Sopivan kokoinen kunta, ihmiset ovat tavallisia ja reiluja. Innokkaita myös liikkumaan ja harrastamaan. Luonto täällä on tosi kaunis ja monipuolinen. Uskon että täältä löytyy kaikille jotakin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Vimpelissä olevan hyvän pystyn kertomaan yhdellä sanalla: ihmiset, vimpeliläiset. Tai kotoisammin vimpeläiset. Tämä ei perusteluja kaipaa, täällä ihmiset vaan ovat niin aitoja, hienoja ja oivallisia. Oikeita ihmisiä.

Noin 40 vuoden poissaolon ja ikävöinnin jälkeen palasin miltei kotikonnuille, nurkan taakse naapuriin. Etätyö sen mahdollisti. Se mikä tänne takaisin veti oli pohjalaisuus, tarkemmin vimpeliläisyys. Niin ja nuo jo mainitut ihmiset. Olo on nyt kotoinen ja tyytyväinen. Tosin myönnettävä on, että  kyllä nuo järvemme rannat ovat jotakin ainutlaatuista ja hyvää, sekä Lappajärven selkä, joka aukeaa aivan samoin Vimpelin puolelle kuin Lappajärvellekin.

Palveluista haluan mainita ja kiittää kirjastoa (aivan ainutlaatuinen yhteispalvelu Eepos, vertaansa vailla oleva aineistojen liikkuvuus ja saatavuus sekä asiantunteva, ystävällinen palvelu) sekä terveyspalveluja (julkisen ja yksityisen palvelun verkosto, joka auttaa tarvitsijaansa). Kiitos.

Omakohtaisena toiveena olisi nykyistä parempi asuntojen, etenkin vuokra-asuntojen saatavuus. Ideana markkinoinnin entistä napakampi suuntaaminen paitsi lapsiperheitä, myös meitä keski-ikäisiä, työssäkäyviä etätyöläisiä kohti, joista osa mielellään palaa kotiin. Joukkomme on kasvava. Paluu edellyttää kuitenkin hyviä asuntoja ja arkipäivän palveluja, joista palvelut ovatkin varsin hyvässä kunnossa. Tullessamme emme vielä niinkään kuluta palveluja, vaan enemmänkin ostamme jopa tuotamme niitä, maksamme veromme tänne sekä saatamme myös helpottaa jo iäkkäiden vanhempiemme omatoimista selviytymistä ja vähentää heidän palvelujensa tarvetta.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Parasta Vimpelissä on se, kun saan sanoa, että Vimpeli on kotini. Olen syntynyt, kasvanut ja kasvattanut lapseni täällä. Heille kaikille on juurtunut rakkaus kotikuntaan, Vimpeliin.

Aamuisin ajan Patruunantietä pitkin työpaikkaani, vilkaisen kunnantalon suuntaan ja joka kerta muistan olla kiitollinen ja onnellinen valkoisen seinän niin tärkeästä ja merkityksellisestä kyltistä VIMPELIN KUNTA. Siinä on juureni. Lapsuusmuistoni. Kotiseutuni. Kesäpäiväni. Talviaamuni. Mustikkametsäni. Järvensini ja lintujen laulu. Sitä kaikkea hyvää (parasta) on Vimpelissä.

Niin ja tämä kuntatiedote on vallan mainio uusi lähestymistapa Vimpelin kunnasta meille vimpeliläisille,  kiitos!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Yhteisöllisyys Vimpelissä on omaa luokkaansa. On mahtava seurata miten kunnassamme joka vuosi koko kylä puhaltaa yhteen hiileen esim. pesäpallon suhteen. Kaikki tukevat, auttavat ja ovat veljiä. Missä ikinä menenkin ja ihmiset kuulevat mistä olen, yhteisöllisyys tulee kaikille mieleen sanoin "teillähän koko kylä pitää yhtä".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Vimpeli on sopivan kokoinen paikka asua. Vimpelissä on paljon liikuntamahdollisuuksia. On monenmoista jumppaa tarjolla , hyvä punttisali. Ja erittäin upea Vatpakka Lakis reitistö. Kakkurijärvi on myös upea paikka. Vimpelissä on paljon positiivista yrittämistä, toivotaan, että nuoret huomaisivat tämän ja saataisiin tänne uusia asukkaita.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Päivähoito, eskari ja koulu ovat täällä vertaansa vailla. Lapsemme oli ekaluokan ja tokaluokan tähän saakka tsemppiluokassa ja nyt siirtyi normiluokkaan, yhteistyö opettajien kanssa on tuottanut hedelmää. Arvostan erittäin suuresti opettajia jotka tekevät äärimmäisen tärkeää ja sitkeää työtä jokaisen lapsen  kanssa.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Keskustaajamassa sijaitseva nuorisotalo on saanut kyntteliköt ikkunoihin ja joulukuusen valoineen porraspieleen. Juuri tällaista valoa tarvitaan keskustaan, varsinkin näin pimeään aikaan. Ja tuohan se samalla joulumieltä. Selvitin asiaa ja kiitokset nuorisotalon "valaistuksesta" menevät kunnan tekniselle toimistolle!! Samoin Hippo-Puiston valot piristävät mieltä ja katukuvaa. Patruunantien kaikki liikkeet voisivat ottaa mallia ja lisätä porraspieliinsä joulukuuset valoineen, ei maksaisi paljon, mutta tuottaisi jouluiloa kaikille lapsenmielisille!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Mitä hyvää Vimpelissä? Paljon, oikein paljon on hyvää, mutta kehitettävääkin varmaan löytyy.... mutta asiaan: "vimpeläinen" pitää huolta vanhuksista ja naapureista, lähimmäisistä, yhteisöllisyys on arvostettavaa...niin monet eri järjestöt ja yksityiset kuntalaiset ovat suurella sydämellä "pienen kylän sankareita". Erityisesti mieltäni lämmittävää on Venla- ja Väinökodin vapaaehtoistoiminta.

 Näillä ajatuksilla toivotan Hyvää Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta sinne kotiseudulle Vimpeliin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

-kaunis ja monipuolinen luonto

-mahtava Lappajärvi vieressä

-loistavat kalastusmahdollisuudet (kuhaa tulee verkoilla ja usitimella)

-hyvät marjapaikat

-hyvät lenkkelilymaastot

-Lakeaharju kaikkine mahdollisuuksineen

-valokuitu

-tietyt palveluntarjoajat (esim. sähköasennukset, lvi-asennukset, kirvesmiestyöt, kaivinkonepalvelut yms.)

-Saarikenttä

-menestyvä pesäpallojoukkue supersarjassa

-helppo asioida keskustassa

-runsaasti teollisuutta ja teollisia työpaikkoja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Arjen helppous ja elämisen kustannukset

 • ei ole ruuhkia liikenteessä, ellei kolmea peräkkäistä autoa risteyksessä lasketa sellaiseksi (paitsi pesispelien aikaan)
 • ei ole ongelmia löytää parkkipaikkaa (paitsi pesispelin aikaan) ja parkkimaksut ovat edullisia.
 • ruokakaupoissa ei ole ostoshysteriaa ja karseita kassajonoja edes juhlapyhien alla, vaan ruokaostokset voi tehdä ihan normaalissa ilmapiirissä
 • ei ole jatkuvia houkutuksia kuluttamiseen, jolloin on helppo hurskastella ekologisella ja ekonomisella kulutuskäyttäymisellä
 • turvallisuus. Ei tarvitse pelätä lapsensa puolesta niin paljon kuin kaupungissa suhteessa liikenteeseen ja liikkumiseen, tuntemattomiin ihmisiin, eksymiseen. Lapsi saa elää vapaammin ja laajemmin kuin kaupungissa. Joidenkin mielestä sosiaalinen paine rajoittaa elämistä, mutta se saattaa joskus olla myös positiivinen asia huonon käytöksen kitkemisessä, koska idiotismista kiinnijäämisen riski on suurempi: soisin, että ”koko kylä kasvattaa” eli jos nähdään törttöilyä saati kiusaamista/väkivaltaa/ ilkivaltaa, siihen myös yhteisöllisesti puututaan vaikkei olisi oma mukula.
 • naapuriapu-/ kyläapu: jos on hätä, tietää että apua tohtii pyytää. Palvelus palveluksesta -periaatteella kaikesta avusta ei tarvitse maksaa välttämättä rahalla (joku saattaa jopa loukkaantua rahan sotkemisesta asiaan), vaan koska apua tarvitaan yleensä puolin jos toisin, niin ”apuvelka” tulee todennäköisesti kuitattua kyllä ennen pitkää.
 • Eteläisemmästä Suomesta minulla tuskin olisi ollut koskaan varaa ostaa sen kokoista maaplänttiä kuin mitä täältä. Nyt on tilaa toteuttaa erilaisia projekteja pihallaan, koittaa viljellä kasveja ja pitää eläimiä. Palkat eivät ole täällä ehkä yhtä korkeita kuin etelässä, mutta eivätpä ole elämisen kustannuksetkaan.
 • Hiljaisuus, avaruus ja talvella pimeys. Ei välkkyviä mainosvaloja ja jatkuvaa valosaastetta. Ei jatkuvaa liikenteen melua, taustamusiikkia, ihmisten ääniä. Ei korkealle kohoavaa tornitaloja ja liikehuoneistoja, vaan aakeeta laakeeta maisemaa.

Luonto

 • Järvet: Lappajärvi on tietysti aivan omassa luokassaan. Lisäksi sivummassa olevat Sääksjärvi, Kakkurijärvi, Kontojärvi, Pikku-Kontojärvi ja Patanan tekojärvi tarjoavat mahdollisuuksia uimiseen, melomiseen, souteluun, kalastukseen, sorsastukseen, koirien uittamiseen, valokuvaamiseen.
 • Kalliot ja kalliorotkahdukset: kalliofiili nauttii, kun pääsee kiipeilemään ja kikkailemaan kohteissa Pyhävuori, Uusivuori, Vanhavuori, Heinäjärven kalliot.
 • Lakeaharjun maisemat Lappajärven suuntaan
 • Luonnon antimet: pakastin on täynnä itse hankittua riistaa ja sen päälle voi kerätä mustikkaa, puolukkaa, lakkaa, karpaloita, ahomansikoita, villivadelmia ilman pitkiä marjanhakumatkoja. Ja jos tajuaisi, muita vähemmän käytettyjä marjoja ja villivihanneksia voisi hyödyntää myös.

Harrastus-mahdollisuudet ja tapahtumat

 • Lakis: huikeaa, että oma muksu saa oppia laskettelemaan ja harrastaa tätä omalla paikkakunnalla
 • Kansalaisopiston kurssitarjonta, jonka ansiosta tällainen täysin toistaitoinenkin ihminen on syttynyt käsitöille ja oppinut ihan kelvolliseksi ompelijaksi. Tästä taidosta on ollut ihan valtavasti iloa ja hyötyä. Ja niitä vanhemman rouvasväen juttuja oli hupaisa kuunnella ompelun, neulomisen, virkkaamiseen harjoittelun lomassa.
 • Metsästysseurat: jäseneksi pääsee helposti ja edullisesti, etenkin jos vertaa etelä-Suomen metsästysseuroihin. Lääniä metsästää on myös ihan eri tavalla kuin etelämmässä, olkoonkin että tämä voi olla tietynlainen uhka parisuhteelle.
 • Missä muualla Suomessa voi sanoa käyvänsä aina tiistaisin ammuskelemassa mielisairaalan kellarissa? Eli Vimpelin metsästysseuran ilma-aserata Järviseudun Sairaalan kellarissa.
 • Järviseudun kennelkerhon pentukurssit, joista on iso apu oman pennun ”yhteiskuntakelpoisuuden” treenaamisessa. Kaikkea muutakin mahdollista voisi harrastaa kennelkerhon Akulity-hallilla osaavien ohjaajien opastuksella.
 • Nuorisokuvat: uusia elokuvia on tarjolla enemmän, kuin mihin aika ja lompakko antaa myöten. Saneerauksen jälkeen tilatkin ovat paljon viihtyisämmät sen entisen brezhneviläisen henkäyksen sijaan.
 • Vatpakan-Lakeaharjun pururata ja latureitistö tarjoaa pitkiä lenkkejä ja vaihtelevia pinnanmuotoja vaativampaankin on makuun
 • Vapaaehtoiset, jotka jäädyttävät kaukaloa ja järjestävät lapsille tekemistä Sääksjärvellä (on nerf-sotaa, sählyä, pimeäpiilosta lakkautetun kyläkoulun tiloissa)
 • Vapaaehtoiset, jotka järjestävät tapahtumia eri vuodenaikoina, pitävät vanhoja yhteiskiinteistöjä kunnossa ja pitävät kylää sitä kautta asutun ja vireän näköisenä
 • Perjantai-pinkaisut: kevät-kesän odotettu lähtölaukaus, kun mukulat valtaavat ensin Saarikentän ja sitten kylän toisensa perään iloisella kiljumisellaan ja ryntäilyllään. Kaksivuotiaiden juoksukisa on ihan parasta nauruterapiaa. Yleensä ainakin joku pääsee maaliin asti - ainakin jotenkin.
 • Vartin päässä Vimpelin keskustasta on uimahalli sekä esim keilahalli. Naapurikuntien tarjonta täydentää oman kunnan tarjontaa, etäisyydet eivät ole mahdottomia ja matkat sujuvat nopeahkosti.

Palvelut (julkiset/ yksityiset)

 • Perhepäivähoito: lapseni sai olla koko ajan samassa hoitopaikassa, saman erittäin luotettavan hoitajan kanssa, pienessä ryhmässä. Saattoi olla varma, että lapsi on turvassa ja hänestä pidetään todella huolta. Parempaa hoitopaikkaa ei olisi voinut olla. Vielä vuosia myöhemmin lapsi muistelee, mitä hoidossa tehtiin, mitä syötiin ja kuinka paljon. Aina kun törmäämme kyseiseen perhepäivähoitajaan, kuulumisia vaihdetaan puolin ja toisin.
 • Rantakylän eskari: kokonainen vanha kyläkoulu eskarilaisten vallassa, paljon tilaa, metsä ja järvi lähellä, paljon luontoretkiä, hyvä kuri ja maalaisjärjen mukaiset kasvatusperiaatteet, turvallinen oppimisympäristö, rautaiset ammattilaiset opettajina. Innostus oppimiseen syttyi heti - parempaa alkua koulutaipaleelle voi lapsi tuskin saada.
 • Omatoimikirjasto on aivan huippupalvelu!
 • Yhteiset uimarannat Lappajärven rannassa: kauniilla paikoilla, lapsiystävällisiä kun ei ole jyrkkiä pohjia, pääsee ei-rantaviivaa omistamatonkin nauttimaan Lappajärven horisontista ja sen huikeista auringonlaskuista.

Innovatiiviset, luovat, aktiiviset ihmiset niin yrityselämässä kuin vapaaehtoistyössä: löytyy koulutettuja ja yritteliäitä yksilöitä innovaatioineen ja yritysideoineen, yhteisön heikko-osaisista huolta pitäviä järjestöjä. Skaala on loppujen lopuksi hämmentävän laaja väestöpohjan pienuuteen nähden.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

1. Hyvät liikuntamahdollisuudet

- valaistut pururadat ja hiihtoladut

- ohjatut liikunnat; Fitnesspalvelu Karoliina, kansalaisopiston liikuntapiirit, Toimelan allasryhmät eri ryhmille, Liikuntahallin kuntopiirit

 

2. Virkeä yhdistystoiminta

- Vimpelin Eläkeyhdistyksen toiminnat ja matkat

- SPR hyväntekeväisyystyö

- aktiivisesti toimiva kotiseutuyhdistys Vimpeli-Seura ry 

- Moms for Kids -toiminta

- Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vimpelin yhdistyksen toiminta

 

3. Kaksi siistiä ja hyvää kirpputoria

 

4. Yhteydet

- 2 kertaa viikossa edestakainen suora bussiyhteys Vimpeli-Tampere-Helsinki

- bussiyhteydet Kauhavalle ja Seinäjoelle sekä juna-asemille

 

5. Virkistysmahdollisuudet

- Lakeaharju kaikkine liikunta- ja oheistoimintoineen

- Kakkurinjärvi; kalastus ja retkeily

- Lappajärvi ja Sääksjärvi; kalastus, uinti, hiihto

 

6. Yhteisöllisyys

- ihmiset on avuliaita, auttavat toisiaan

- ihmiset ovat vapaaehtoistoiminnassa mukana

- otetaan heikommassa asemassa olevat huomioon ja autetaan heitä

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~